Denna artikeln beskriver hur man använder "speech-to-text" funktionen på din Android eller iPhone för att kommentera en fritext fråga.

För att påbörja dikteringen börjar man med att klicka på textfältet för att plocka fram tangentbordet. Därefter är det viktigt att välja det språk man avser använda. Tillsist klickar man på mikrofonikonen på tangentbordet och påbörjar dikteringen.

iOS

På iOS enheter måste man först säkerställa att diktering är påslaget på tangentbordet.

Öppna Inställningar  > Allmänt > Tangentbord.

Android

Android tangentbord kan se väldigt olika ut på olika telefoner, denna bilden visar ett exempel.

Följ instruktionen nedan för att lägga till ett tangentbord i Android, till exempel Svenska om man vill diktera eller skriva med svenska tecken.