Denna artikel beskriver hur man använder en Mätsticka/Progress measure som en student, i en pågående kurs
I platformen heter funktionen Progress measure. I artikeln referar vi till funktionen genom att använda ordet Mätsticka

TABLE OF CONTENTS

Använding av Mätsticka

Ortrac plattformen innehåller ett antal funktioner för att hjälpa lärare och studenter av mäta kunskap. Man kan använda sig av examinationer, quizzar, olika typer av formulär (drivna av lärare eller student), uppdrag och material att läsa. För att hjälpa till att samla ihop alla olika typer av resultat i logiska containrar, då kan man använda sig att mätstickor. De kan samla ihop ett antal resultat i en del av en students portfolio och namn sätta dessa, skapa ett antal resultat som måste finnas samt vilken nivå/betyg dessa skall ha för att mätstickan skall bli godkänd.

Bilden nedan gestaltar tre olika typer av mätstickor:

• Komma igång formulär: fungerar som en enkel mätsticka som bara kollar om studenten faktiskt har börjat använda sina formulär, alltså inga krav på en viss nivå.
  • Mitt i terminen avstämning: Här kan man sätta upp ett antal formulär, som berör ämnet som läses och de olika kunskapsnivåer kursen kräver. Dessa mätsticka kan användas för utvecklingssamtal mellan lärare och elev.
  • Betyg/Final portfolio: Denna mätsticka kan innehålla de uppgifter som en elev skall ha gjort innan kursen är klar, förutom examination.

I denna artikel skall vi visa hur man använder mätstickan. Logiken i mätstickan sitter i en Evalueringsfråga som i sin tur är kopplad till ett formulär. Evalueringsfrågan som skall tas/passeras två gånger med en nivå av 3 på en skala från 0-4. Detta gör studenten genom att fylla i det utpekade formuläret.

Formuläret kan skickas till studenten som en länk, i ett mail (info finns för läraren när detta publiceras):

eller så kan studenten hitta formuläret på sin Analytics sida.

Hitta rätt meny

• Gå till vänstermenyn och välj Analytics
  • I Form progress sektionen dyker mätstickan upp, som skapades i denna artikel
  • I From sektionen återfinns formuläret som är kopplat i mätstickan.

Titta på mätstickan

• I Form progress sektionen klicka på mätstickan Mitttermins avstämning

Under fliken Expected attainment visas vad Evalueringsfrågan och vad som studenten förväntas göra.

Under fliken My progressvad som studenten hittills uppnått (inga resultat, än så länge)

Fyll i formulär

• Gå till vänstermenyn och välj Analytics
  • I From sektionen klicka på formuläret.
  • Under Form fliken klicka i skalan med valet three(3)
  • Fyll i resten av formuläret och tryck på Save Evaluation knappen
  • Gör ytterligare ett formulär med skalan three(3)

Vad läraren ser

För att få en uppfattning om vad läraren ser

• Gå till vänstermenyn och välj Events
  • Välj en specifik kurs och kursinstans
  • Välj Evaluation forms fliken och klicka på Progress knappen
  • Välj rätt mätsticka

Här kan man nu se att mätstickan för studenten är uppfylld

Studentens resultat

Studentens resultat kan ses på dashboard sidan

• Gå till vänstermenyn och välj Analytics
  • I Form progress sektionen dyker mätstickan upp, som skapades i denna artikel
  • I From sektionen återfinns formuläret som är kopplat i mätstickan.

Här kan man nu se att mätstickan för studenten är uppfylld, på ett antal ställen:

1. Evaluations sektionens Rating scale som användes i frågan har fått en uppdatering
  2. Content sektionen har fått två ifyllda forms
  3. Form sektionen har fått två nya resultat och bekräftad nivå på frågan = 3
  4. Form progress sektionen och vår mätsticka har fått PASS

Nu har vi gått igenom grunderna för hur det fungerar att använda en mätsticka, som student.