Denna artikel beskriver hur man använder en Mätsticka/Progress measure som en student, i en pågående kurs
I platformen heter funktionen Progress measure. I artikeln referar vi till funktionen genom att använda ordet Mätsticka

TABLE OF CONTENTS

Användning av Mätsticka

Ortrac plattformen innehåller ett antal funktioner för att hjälpa lärare och studenter av mäta kunskap. Man kan använda sig av examinationer, quizzar, olika typer av formulär (drivna av lärare eller student), uppdrag och material att läsa. För att hjälpa till att samla ihop alla olika typer av resultat i logiska containrar, då kan man använda sig att mätstickor. De kan samla ihop ett antal resultat i en del av en students portfolio och namn sätta dessa, skapa ett antal resultat som måste finnas samt vilken nivå/betyg dessa skall ha för att mätstickan skall bli godkänd.

Bilden nedan gestaltar tre olika typer av mätstickor:

• Komma igång formulär: fungerar som en enkel mätsticka som bara kollar om studenten faktiskt har börjat använda sina formulär, alltså inga krav på en viss nivå.
  • Mitt i terminen avstämning: Här kan man sätta upp ett antal formulär, som berör ämnet som läses och de olika kunskapsnivåer kursen kräver. Dessa mätsticka kan användas för utvecklingssamtal mellan lärare och elev.
  • Betyg/Final portfolio: Denna mätsticka kan innehålla de uppgifter som en elev skall ha gjort innan kursen är klar, förutom examination.

I denna artikel skall vi visa hur man använder mätstickan. Logiken i mätstickan sitter i en Evalueringsfråga som i sin tur är kopplad till ett formulär. Evalueringsfrågan som skall tas/passeras två gånger med en nivå av 3 på en skala från 0-4. Detta gör studenten genom att fylla i det utpekade formuläret.

Formuläret kan skickas till studenten som en länk, i ett mail (info finns för läraren när detta publiceras):

eller så kan studenten hitta formuläret på sin startsida

Hitta rätt meny

• Gå till vänstermenyn och välj Portfolio/Overview
  • Klicka på den modul formuläret med mätsticka skall finnas i.
  • (Alt 2) Gå direkt till menyn Forms och välj formuläret med mätsticka i, från listan.

Titta på mätstickan

• I Components sektionen klicka på en mätsticka
  • Här går att läsa vad för villkor som gäller, samt om din progression
  • Här finns också aktiva länkar till det formulär mätstickan är kopplad till

Fyll i formulär

• Gå till vänstermenyn och välj Forms
  • Klicka på formuläret.
  • Fyll i formuläret
  • Fyll i resten av formuläret och tryck på Save Evaluation knappen

Vad läraren ser

För att få en uppfattning om vad läraren ser så ser det ut som nedan, per mätsticka, ser man vad studenter uppnått.

Studentens resultat

Studentens resultat kan ses på dashboard sidan

• Gå till vänstermenyn och välj en modul
  • I Components sektionen dyker mätstickor upp samt deras status

Detta  var grunderna för hur det fungerar att använda en mätsticka, som student.